Dubaj

Dubaj

Zahraničné mestá

Dubaj je pulzujúce mesto v Spojených arabských emirátoch, preslávené modernou architektúrou a luxusnými obchodnými centrami.

Turistov láka ikonická budova Burj Khalifa, najvyššia budova na svete, a umelo vytvorený ostrov Palm Jumeirah. Mesto ponúka množstvo kultúrnych a zábavných atrakcií vrátane tradičných trhov (souk), safari v púšti a aquaparkov. Dubaj je tiež známy svojimi luxusnými plážovými rezortmi a bohatou gastronomickou scénou s reštauráciami od svetoznámych šéfkuchárov. Vďaka vynikajúcej infraštruktúre a bezpečnosti je obľúbenou destináciou pre turistov z celého sveta.

Cestovanie je jednou z najúžasnejších príležitostí, ako objavovať svet, spoznávať nové kultúry a vytvárať nezabudnuteľné spomienky. Ak sa chystáte na dobrodružnú cestu alebo len premýšľate o tom, kam nasmerovať svoje ďalšie kroky, tu sú niektoré z top miest v Dubaji, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

Burj Khalifa

Najvyššia budova sveta, označovaná aj ako prvé vertikálne mesto, bola navrhnutá s cieľom zviditeľniť Dubaj a upevniť jeho postavenie na mape sveta ako mesto superlatívov a neobmedzených možností. Základy Burj Dubaj, dnes známej ako Burj Khalifa, boli položené v roku 2003 a výstavba trvala sedem rokov, pričom počas vrcholiacich prác na projekte pracovalo až 12 000 robotníkov. Nadčasový dizajn veže s unikátnym trojhranným pôdorysom vytvoril uznávaný architekt Adrian Smith z firmy Skidmore, Ownings & Merrill (SOM), ktorý sa inšpiroval tradičným bielym púštnym kvetom Hymenocallis. Pri otváracom ceremoniáli bola veža pomenovaná Burj Khalifa. Tento moderný zázrak sveta dosahuje výšku 828 metrov a má 162 obývaných a 35 servisných podlaží, pričom ponúka tri rôzne funkcie s vlastnými vstupmi – prvých 36 podlaží zaberá Armani Hotel, v strede budovy sú luxusné apartmány a zvyšné podlažia slúžia ako korporátne suity. Medzi najväčšie atrakcie patrí najvyššie položená reštaurácia na svete, At.Mosphere na podlaží 122, vyhliadková terasa AT THE TOP na podlaží 124 a nová vyhliadka AT THE TOP SKY na podlaží 144, otvorená v roku 2014 vo výške 555 metrov, čo z nej robí najvyššie položenú vyhliadku na svete.

Palm Jumeirah

Dubaj, známy svojou pôsobivou panorámou, ponúka viac než len mrakodrapy, ktoré fascinujú svet. Toto moderné mesto sa pýši aj inými jedinečnými inžinierskymi zázrakmi, ktoré presahujú tradičné architektonické riešenia. Jedným z najvýraznejších príkladov je Palm Jumeirah, umelo vytvorený ostrov, ktorý svojím tvarom a koncepciou ohromuje rovnako ako ikonické výškové budovy. Palm Jumeirah, pomenovaný podľa svojho tvaru, je súčasťou série umelých súostroví, ktoré pri pohľade z vtáčej perspektívy pripomínajú rozľahlú palmu. Tento pozoruhodný projekt demonštruje Dubajskú schopnosť premeniť ambiciózne vízie na realitu, čím posúva hranice toho, čo je možné vo svete moderného dizajnu a urbanizmu.

Dubaj Mall

Dubaj Mall je jednou z najväčších svetových destinácií pre nákupy, zábavu a voľnočasové aktivity, nachádzajúci sa priamo vedľa ikonickej veže Burj Khalifa. Tento obrovský nákupný komplex ponúka návštevníkom viac ako 1 200 obchodov, vrátane dvoch prestížnych obchodných domov a stovky reštaurácií a kaviarní. So svojou rozlohou viac ako 1 milión štvorcových metrov, čo zodpovedá približne 200 futbalovým ihriskám, je najväčším obchodným centrom na svete. Pre milovníkov luxusu a svetovej módy je Dubaj Mall skutočným rajom. Môžete tu nájsť viac ako 70 prémiových značiek, vrátane obchodných domov ako Bloomingdale’s a Galeries Lafayette, ktoré tu majú svoje prvé pobočky na Blízkom východe. Ak máte záujem o haute couture, určite by ste mali navštíviť Fashion Avenue. Táto luxusná časť obchodného centra ponúka najnovšie kolekcie svetoznámych módnych návrhárov a značiek ako Versace, Burberry, Dior a mnohé ďalšie. Dubaj Mall nie je len o každodennom nakupovaní. Jeho rozsiahle priestory zahŕňajú aj rôzne atrakcie pre všetky vekové kategórie, vrátane obrovského akvária, klziska olympijských rozmerov a interaktívnych zábavných zón pre deti. Tento nákupný raj je miestom, kde sa stretávajú luxus, zábava a gastronómia, čo z neho robí neprekonateľnú destináciu pre turistov aj miestnych obyvateľov.

Ďalší zaujímavý obsah pre zahraničné mestá:

Benátky, Budapešť, Paríž, San Maríno, Praha, Viedeň kultúrne pamiatky, Egypt

Čítane: 100 x